Joakim Lyckman

Kanske är medling den bästa lösningen för oss

Ni kanske minns filmen “Kramer mot Kramer” från 1979 med Dustin Hoffman och Meryl Streep i huvudrollerna. Filmen handlar om en skilsmässa och en vårdnadstvist som avgörs i domstol. Makarna slåss med ganska smutsiga medel med hjälp av sina advokater till dess att de inser att de dels inte mår bra av detta själva men framförallt att deras son inte mår bra av att märka hur föräldrarna bråkar.

Att allt fler skilsmässor slutar i domstol bekymrar regeringen här i Sverige varför det föreslagits försök med särskilda separationsteam som kan erbjuda föräldrar och barn stöd och hjälp i samband med en separation. Syftet är att förmå separerande par att komma överens utanför domstol. För er som vill läsa mer om detta bifogar jag en länk, börja med att klicka på ordet separationsteam.

Min uppfattning är att det finns en del skilsmässor och vårdnadstvister som av olika skäl är så infekterade att det i dessa fall inte finns någon annan utväg än att ärendet avgörs av domstol. Dock är det min absoluta övertygelse att en stor del av de mål som idag prövas av domstol skulle kunna nå en bättre lösning om det istället medlades fram en lösning som skräddarsys utifrån just denna familjs situation. Det finns enligt mig färre olämpliga föräldrar än vad det finns onödiga konflikter.

Genom medling kan parterna hitta en samförståndslösning som båda fått vara med och utforma vilket underlättar framtida möten parterna emellan t ex vid barnens födelsedagar, skolavslutningar, högtider och föräldramöten. En sådan lösning kan vara mycket mer värd i det långa loppet än ett domstolsbeslut som visar att man efter en segdragen konflikt i domstol faktiskt fick lite mer rätt än barnets andra förälder.

För de parter som är beredda att släppa lite på sin egen prestige tror jag att medling med hjälp av erfarna och empatiska sakkunniga är ett väldigt bra alternativ till att slita sin tvist i domstol.

Om ni befinner er i denna situation och känner att domstolsvägen känns lite för hård, trubbig och osäker är ni välkomna att kontakta oss för ett första gemensamt möte.

Joakim Lyckman
Advokat