Vad innebär det att vara jurist? Detta är en fråga som en student på juristprogrammet förväntas vara säker på, det är trotsallt en juristexamen dina 4,5 år av pluggande resulterar i. Juristprogrammet lär dig förstå lagboken, lär dig lösa olika juridiska problem, lär dig behärska det akademiska språket samt lär dig muntligt argumentera för din sak. I grund och botten är allt dessvärre teori. Oavsett hur många rättegångsspel som du deltar i eller hur många påhittade case-uppgifter du löser kommer verkligheten inte helt överensstämma. Problemen i praktiken är sällan såpass lätta att du kan slå upp dem i lagboken och hitta rätt lösning direkt, eftersom det finns en människa, en klient, som har särskilda behov och mål när de söker just din hjälp bakom varje juridiskt problem.

Vanligtvis utförs praktik på juristprogrammet utifrån eget initiativ i 10 veckor som kombineras med skrivandet av examensuppsatsen. Vissa universitet har dock uttryckt ett missnöje med studenternas val att praktisera samtidigt som de skriver examensarbetet för att det minskar den tid och energi som bör ägnas på uppsatsen. Om vissa universitet avråder studenter från uppsatspraktik eller till och med förbjuder möjligheten innebär det att deras nyexaminerade jurister slängs rakt ut i arbetslivet med ingen till minimal praktisk juridisk erfarenhet. Hur ska man veta vilket juridiskt område man brinner för utan att få testa någonting innan det är dags att söka sitt framtida jobb? Hur ska man kunna känna en självsäkerhet i sin praktiska förmåga om man inte har en aning hur det fungerar utanför böckerna? Hur är det rättvist att vissa inte får en möjlighet att genom praktik få in en fot i arbetslivet innan examen?

Jag är utifrån detta mycket tacksam att mitt universitet, Karlstads universitet, har 5 veckors schemalagd praktik som en del av utbildningen, vilket jag hoppas fler universitet tar efter. Jag har själv känt mig osäker över min förmåga som framtida jurist och haft en underliggande nervositet att avsluta mina studier och faktiskt komma ut i arbetslivet eftersom jag inte haft någon realistisk bild vad jag kan förvänta mig av yrket. Jag tog modet och ansökte om praktik hos Insulander Lindh Advokatbyrå och blev överlycklig när jag fick besked att jag skulle få ha min praktik där.

Under dessa 5 veckor har jag fått se hur det är att jobba som både advokat och biträdande jurist inom olika humanjuridiska rättsområden. Jag har fått sitta med och se hur konsultationer hålls med både nya och etablerade klienter och jag har fått observera hur en medling mellan två personer som är i en verklig känslomässig konflikt hanteras. Jag har även fått följa med och se hur muntliga förberedelser i tingsrätten utformas samt fått otroligt mycket kunskap genom diverse trevliga samtal med hela personalgruppen kring olika juridiska frågor över en lunch eller eftermiddagsfika. Efter min tid på Insulander Lindh Advokatbyrå har jag äntligen fått se hur juridiken fungerar i praktiken och jag känner mig nu otroligt exalterad och driven att snart få inleda min karriär inom yrket på riktigt. Om jag inte hade haft möjligheten att praktisera hos Insulander Lindh Advokatbyrå hade jag kommit ur juristprogrammet som en nervös, osäker och förvirrad student, men nu känner jag mig som en målmedveten framtida jurist.

Om du är en juriststudent som har möjlighet att ha praktik, tveka inte att ta chansen! Du kommer få otroligt mycket erfarenhet inom juridiken men även i stor omfattning utvecklas som person.

Tack för den här lärorika och inte minst roliga tiden med er på Insulander Lindh Advokatbyrå!

Frida Bernhardsson
Praktikant