1800x900px_bloggen_farg

Bloggen

Inlägg från våra advokater

Vi är mycket engagerade i humanjuridik och familjerätt – och delar med oss om aktuella nyheter, forskning, spaningar och kunskap i området.

3 maj 2024

Nygammal på jobbet!

Efter flera år som barnrättsjurist på organisationerna ECPAT och Friends har jag nu kommit tillbaka till Insulander Lindh Advokatbyrå. En arbetsplats som jag inte lämnade för att jag ville bort utan för att jag ville arbeta mera förebyggande och proaktivt för barns rättigheter. Vi advokater och jurister som arbetar med humanjuridik kommer i princip alltid in när något redan har hänt och det handlar främst om att göra allt man kan för att minimera, reparera och åtgärda i den situation klienten befinner sig i just nu. Jag var nyfiken på vad man kan göra för att den situationen inte ens ska uppstå.

Isabella Kim
25 mars 2024

Pensionsrätter i bodelning

Hur man ska hantera pensionsrätter vid skilsmässa är en inte helt okomplicerad fråga. Men den kan vara nog så viktig. Pensionsrätter kan representera stora värden och vara helt avgörande för att en make ska kunna få en ekonomiskt trygg tillvaro. Det är därför viktigt att veta vad ens pension skulle bli - både om man fortsätter som gift livet ut och vid en skilsmässa.

Karl Oscar Rådström
8 mars 2024

Vi söker en praktikant till höstterminen 2024 (B-period)

Vill du göra uppsatspraktik på en av Sveriges främsta humanjuridiska advokatbyråer?

Nelly Hedberg
23 februari 2024

Barns rätt till en trygg uppväxt måste stärkas

Det värsta tänkbara hände den åttaårige pojken Tintin som blev mördad av sin pappa förra året under ett obevakat umgänge. I en artikel i SvD skriver nio psykologer: ”I nuläget kan föräldrabalken tolkas så att förälderns rätt till sitt barn väger tyngre än barnets behov av en trygg uppväxt”.

Agnes Ahrent
1 februari 2024

Medling – ett klokt första steg vid övervägande om att flytta utomlands med barn

”Man kan säga att det är endast barnets bästa och fantasin som sätter gränserna för vad som kan uppnås genom samarbete i medling.”

Mikaela Meese
11 januari 2024

Förutsättningar för vård enligt LVU

Under de senaste två åren har Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) haft en hög prioritetsordning i den rättspolitiska debatten. Fallet ”Lilla hjärtat” väckte starka känslor under 2021 och kom sedermera att leda till vissa lagändringar och nyligen kom LVU att debatteras på nytt efter att den så kallade ”LVU-kampanjen” fått stor spridning utomlands samt i sociala medier.

Anna Rainer (f.d. Östberg)
24 november 2023

Har en boutredningsman möjlighet att under ärendets gång ta ställning i vissa delfrågor

Frågan i rubriken har under många år varit en tvistefråga hos oss advokater och jurister men ett nytt avgörande i Högsta Domstolen ger oss nu viss vägledning i hur långt våra befogenheter som boutredningsman sträcker sig. Frågan som avgjordes i Högsta Domstolen där dom meddelades den 23 oktober 2023 handlar om ifall en boutredningsman ska entledigas från sitt uppdrag, bland annat mot den bakgrunden att hen redan under pågående boutredning tagit ställning till en fråga som är tvistig mellan dödsbodelägarna.

Joakim Lyckman
20 oktober 2023

Förenklad och billigare bodelningsprocess

”Det är för krångligt och för dyrt att ta ut skilsmässa” löd rubriken på DN Debatt i början av året. Artikelförfattarna Malin Bergman och Charlotte Ljung efterfrågade en översyn av bodelningsprocessen, såväl avseende hur lång tid den får ta och hur mycket den får kosta.

Alexandra Lyckman
avdelare_4

Kontakta oss

Vad vill du fråga om? Gör ett eller flera val i rutorna

Ange en kort bakgrund till ditt ärende

Ange dina kontaktuppgifter

Ange motpartens uppgifter

Skickar

Meddelandet skickat

Vi hör av oss snart!

Något gick fel

Prova igen, om fel kvartsår kontakta oss via e-post eller telefon.

@insulanderlindh