1800x900px_familjeratt_farg

Familjerätt

Ordning och reda i relationen
- även om den tar slut

Det finns många situationer inom en familj som inte behöver lösas i en domstol, men där det ändå är viktigt med en advokat som kan alla delar, och vet hur man reder ut dem. Här ingår bodelningar, underhåll, äktenskapsförord, samboavtal, äktenskapsskillnad och gåvor. Men även vårdnad om barn och vem de ska bo med efter en separation. Vi hanterar även adoptioner och faderskapsfrågor. Och i familjerätten ingår också testamenten, bouppteckningar, arv, laglotter, boutredningar och förvaltning av dödsbon. Skriv till oss och berätta kort vad du behöver hjälp med, så börjar vi där. 

avdelare_3

Internationell privaträtt

När flera länders lagar är aktuella, som i många relationer – är det viktigt att veta vilket lands lag som gäller vid till exempel separation eller dödsfall. Hur skriver man ett avtal som gäller i båda länder? Även bortförande av barn är en del av den internationella privaträtten, där vi har särskild erfarenhet.

Ekonomisk familjerätt

Även om man aldrig separerar, är det bra att veta vad som gäller om familjen bestämmer sig för att gå skilda vägar. Vem har rätt att bo kvar? Gäller samma sak för sambor och gifta? Bodelning gör man när äktenskapet är över, eller om en sambo vill efter en separation. Gifta makar kan dock göra en bodelning medan allt är frid och fröjd, i syfte att fördela sina tillgångar. Vi är mycket vana vid att skapa ordning i allt detta, och upprätta bodelningar, äktenskapsförord och samboavtal som tydliggör exakt vad som gäller i olika situationer. Är man ändå inte överens vid separationen, kan en neutral bodelningsförrättare utses av tingsrätten – och även här har vi stor vana att bistå som juridiskt ombud.

Vårdnad, boende och umgänge med barn

De vuxna kan bestämma att gå åt varsitt håll, men vad händer med barnen? Detta ska alltid avgöras utifrån barnets bästa, och här är alla olika. Vi är väldigt vana att ge råd i dessa situationer. Både genom att företräda och biträda som ombud vid medling och tvist, men också i konsultationer vid funderingar om hur man ska göra. Självklart också när föräldrar kommer gemensamt för att hitta den bästa lösningen.

Arv och testamente

Ibland uppstår oklarheter när någon dör. Arv väcker känslor, och för att undvika framtida tvister är det en bra investering att skriva ett korrekt upprättat testamente. Vi ser till att denna viktiga handling är skriven enligt lagens krav, även internationellt. Eftersom ett testamente ibland kan sätta arvsordningen ur spel, behöver din jurist ha stor vana att hantera alla detaljer rätt. Speciellt för sambor, som i vanliga fall inte ärver varandra, eller i situationer med gifta par som har barn sedan tidigare. Det finns många fall av möjliga tvister, både i och utanför domstolen – och vi har bred erfarenhet som boutredningsman och ombud vid testamenten, arv, bodelning, ifrågasatta testamenten, kränkningar av laglotter och en rad andra tolkningsfrågor som kan uppstå när ett dödsbo ska upptecknas, utredas, förvaltas och skiftas.


Kontakta oss

Vad vill du fråga om? Gör ett eller flera val i rutorna

Ange en kort bakgrund till ditt ärende

Ange dina kontaktuppgifter

Ange motpartens uppgifter

Skickar

Meddelandet skickat

Vi hör av oss snart!

Något gick fel

Prova igen, om fel kvartsår kontakta oss via e-post eller telefon.

@insulanderlindh