20 november 2014

Vad får du för pension efter skilsmässan?

Vid en skilsmässa ska det ske en bodelning. Vet du hur den påverkar dina pensioner?

De flesta vet nog inte vad som händer med deras pension vid en skilsmässa.

Det är olyckligt eftersom det kan få stora konsekvenser för den privata ekonomin.

Huvudregeln är att tjänstepensioner inte bodelas men att privata pensioner delas vid en bodelning. Det betyder att om du har pensionssparande genom din arbetsgivare delas inte värdet men om du sparat själv, privat, ska de hälftendelas.

Vad blir konsekvenserna för dig? Du kanske har sparat till en egen pension för att kompensera din make/makas stora tjänstepension och så ska den hälftendelas vid en bodelningen. Eller så har din make/maka stora tjänstepensioner som du trodde ingick i bodelningen men inte gör det.

Om bara den ena maken har höga tjänstepensioner bör man fundera på att spara privat åt den andra maken och göra det sparandet till enskild egendom genom ett äktenskapsförord. Om ena maken har skaffat privata pensioner för att kompensera den andres tjänstepensioner är det viktigt att de är enskild egendom och då behövs också ett äktenskapsförord.

Pensionssystemet är ganska snårigt och det finns mycket mer att säga om hur pensioner behandlas i en bodelning men huvudregeln om skillnaden mellan tjänste- och privata pensioner är bra att känna till.

Kontakta gärna advokatbyrån för en konsultation om du vill diskutera just din situation och vad du kan göra för att se till att det blir en så rättvis fördelning som möjligt vid en eventuell skilsmässa.

Mia Edwall Insulander
Advokat


Kontakta oss

Vad vill du fråga om? Gör ett eller flera val i rutorna

Ange en kort bakgrund till ditt ärende

Ange dina kontaktuppgifter

Ange motpartens uppgifter

Skickar

Meddelandet skickat

Vi hör av oss snart!

Något gick fel

Prova igen, om fel kvartsår kontakta oss via e-post eller telefon.

@insulanderlindh